Damlama sulama, emitör veya damlatıcı adı verilen çıkışlarla donatılmış küçük çaplı plastik borulardan oluşan bir sistemden çok düşük oranlarda toprak yüzeyinin üstünden veya yüzeyin altına gömülü olarak bitkilerin köklerine su damlatılması işlemidir. Su, tüm toprak profilinin ıslatılmasını içeren yüzey ve yağmurlama sulamanın aksine, köklerin büyüdüğü toprağın sadece bir kısmının ıslanmasını sağlayacak şekilde bitkilerin yakın çevresine uygulanır.
Damla sulama sistemi su kullanımında oldukça verimlidir. Suyu doğrudan bitkilerin kök bölgesine ileterek buharlaşma veya yüzey akışı yoluyla su israfını en aza indirir. Su doğrudan bitki köklerine verildiğinden, bitkiler arasındaki alanlar daha kuru kalır ve yabani otların büyüme olasılığını azaltır. Bu, yabani ot kontrolüne yardımcı olabilir, ekili bitkiler için su ve besin tasarrufu sağlayabilir.
Damlama sulama sistemi gübreleri doğrudan sulama suyuna dâhil edecek şekilde tasarlanabilir ve bitkilere hassas ve verimli besin maddesi verilmesini sağlar. Bu hedefli uygulama, bitki beslenmesini artırabilir ve aşırı gübreleme riskini azaltabilir. Damlama sulama, tutarlı ve kontrollü bir su ve besin kaynağı sağlayarak daha sağlıklı bitkileri teşvik eder ve özellikle güneş enerjili sulama gibi teknolojiler kullanıldığında diğer sulama yöntemlerine göre daha enerji verimi olabilir.
Bahçıvan peyzaj damlama sulama sistemleri tasarımını şu iki kritere dikkat etmektedir:
1-Optimum projelendirme
2-Ekolojik ve sürdürülebilir tasarım
Paylaş