Bitki besin elementlerinin noksanlığı sonucu bitki yaşam fonksiyonlarında birtakım aksaklıklar meydan gelir. Bazı önemli besin elementleri ve noksanlığı durumunda oluşan semptomlar aşağıdaki gibidir.
AZOT(N)
Bitkinin azot beslenme düzeyi protein, serbest aminoasitler ve amidler içeriğini etkiler. Azot bitkilerde %1-4 oranında bulunur ve klorofil oluşumu için oldukça önemlidir.
Azot noksanlığı durumunda;
- Yaşlı yapraklar yavaş büyür ve yapraklar soluk açık sarı renk gösterir.
- Genellikle aynı ton sarı renk tüm yaprağa homojen olarak dağılır.
- Bitki normalden daha küçük meyveler, yapraklar ve sürgünler üretir, bunlar normalden daha geç gelişir.
FOSFOR (P)
Fosfor bitkide fosfat iyonu ya da organik halde bağlı bulunur. Aynı zamanda bitkinin enerji ekonomisi için önemli olup özellikle karbonhidrat sentezi için de etkin rol oynar.
Fosfor noksanlığı durumunda;
- Geniş yapraklı bitkilerde genç yapraklar koyu yeşil olabilir ve özellikle yaprakların alt kısmında antosiyanin oluşumundan kaynaklı morumsu damarlar bulunabilir.
- Daha yaşlı yapraklar genel olarak morumsu bir renk tonu geliştirebilir ve uçların geriye doğru kurumasına neden olabilir.
-Tomurcuk ve sürgün verme hızı yavaşlar, tomurcuk kalitesi düşer.
-Geniş yapraklarda kirli yeşil, kahverengi lekeler meydana gelir.
POTASYUM(K)
Bitkide %0.3-10 oranında iyon halinde bulunan potasyum bitkilerin su ekonomisini ve madde değişimini yönlendirir. Hücre suyunun ozmotik değerini yükseltir ve turgoru arttırır.
Potasyum noksanlığı durumunda;
- Belirtiler her zaman ilk önce yaşlı yapraklarda ortaya çıkar ve sonunda daha genç yapraklara doğru ilerler.
- En sık görülen belirti, yaşlı yapraklar üzerinde, yaprağın alt kısmında renk değişimi gözlendiğinde yarı saydam görünen sarı veya turuncumsu benekler veya lekelerdir.
- Bazı türlerde sararma yaprak kenarlarında veya uçlarında başlar ve yapraklar yavaş yavaş tamamen sararır, daha sonra kahverengi ve solgunlaşır.
Paylaş